Proiectul „Make it Clear”se concentrează pe echiparea tinerilor cu abilitățile necesare pentru a naviga în siguranță și cu spirit critic în lumea online. Acesta își propune să răspundă la întrebări importante, cum ar fi: Cum poți distinge între fapt și opinie? Este ușor să identifici un deepfake? De ce promisiunea unui câștig mare poate duce uneori la un eșec major? Și cum putem combate dezinformarea?
Pentru a face față acestor provocări, tinerii de astăzi au nevoie de competențe digitale puternice. Proiectul european „Make it Clear – educarea tinerilor împotriva dezinformării online” oferă cunoștințele de care au nevoie. Odată cu începutul anului școlar, încurajăm profesorii să promoveze această inițiativă, astfel încât adolescenții să fie pregătiți să răspundă amenințărilor online.
Cercetări realizate de NASK (Teens 3.0) arată că tinerii petrec din ce în ce mai mult timp online – în medie, 5 ore și 36 de minute pe zi, o creștere față de cele 4 ore și 50 de minute din 2020. Activitatea online cea mai frecventă a tinerilor este utilizarea rețelelor sociale.
Pentru ca aceștia să utilizeze resursele online în siguranță, este esențială educația cibernetică. În cadrul proiectului „Make it Clear”, oferim materiale educaționale inovatoare care sprijină profesorii în dezvoltarea gândirii critice și a unei utilizări informate a internetului.
Algoritmi pentru bine sau rău
Platformele de social media folosesc algoritmi pentru a oferi conținut atractiv, în funcție de interesele utilizatorilor. În același timp, acești algoritmi pot promova conținut înșelător, răspândind teorii ale conspirației și dezinformări.
Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor noi, în special inteligența artificială, înseamnă evoluția continuă a tehnicilor de dezinformare și manipulare, creșterea posibilităților de urmărire a comportamentului utilizatorilor de internet, expunerea copiilor la conținut nepotrivit pentru vârsta lor și forme avansate de atacuri cibernetice. Acestea reprezintă o amenințare nu doar pentru stabilitatea și bunăstarea societății, ci și pentru siguranța tinerilor. Cum putem contracara aceste probleme?
Gândirea critică – o abilitate esențială în era digitală
Conform Consiliului Europei, una dintre competențele cheie pentru dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere este abilitatea de a gândi critic. Pentru a dezvolta această abilitate în rândul tinerilor, este necesară o educație media cuprinzătoare și bine gândită, implementată de la o vârstă fragedă. Este important să se promoveze navigarea eficientă și sigură în spațiul digital, precum și analiza critică și evaluarea conținutului online consumat. Aici intervine proiectul „Make it Clear”.
Resurse gratuite pentru profesori. Elevii pot alege subiecte dintr-un meniu
Educația media a devenit nucleul proiectului „Make it Clear – educarea tinerilor împotriva dezinformării online”, implementat de un consorțiu format de NASK – Institutul Național de Cercetare împreună cu parteneri din Letonia – Asociația de Internet din Letonia și România – Salvați Copiii România. Ca parte a proiectului, care se desfășoară de la sfârșitul anului 2022, am organizat un eveniment tip hackathon, numit „Creathon”, cu participarea tinerilor din Polonia, Letonia și România, precum și o conferință internațională cu experți în educație media, profesori și reprezentanți ai elevilor.
De asemenea, au fost pregătite module de lecție pentru copiii cu vârste între 11-13 ani și 14-17 ani, care pot fi utilizate în clasă și care abordează subiecte precum participarea civică digitală, dezinformarea, imaginea digitală sau partajarea responsabilă a conținutului online.
Pentru a sprijini profesorii, am creat și „Me(nu)todyka”, un instrument care ajută la activarea elevilor în cadrul fiecărui modul de lecție. „Me(nu)todyka” este o modalitate creativă de a angaja elevii – ia forma unui meniu de restaurant, adică sarcini din categoriile: aperitive, salate, supe, feluri principale, deserturi sau băuturi. Acestea variază în funcție de dificultate și de timpul necesar pentru a finaliza exercițiul. Elevii pot decide singuri sau cu sprijinul profesorului ce provocare este potrivită pentru ei. De exemplu, în cadrul unei lecții despre imaginea digitală, ei pot alege să realizeze o activitate din categoria aperitivelor, care implică crearea unui slogan atractiv pentru a încuraja colegii lor să aibă grijă de siguranța și bunăstarea lor online atunci când își creează propria imagine.
Pe site-ul proiectului este disponibil și un joc de societate numit „Digital brainiacs”, care îi ghidează pe elevi prin diferite aspecte ale siguranței digitale într-o manieră distractivă. Există, de asemenea, un podcast cu Anna Rywczyńska, șefa Unității de Prevenire a Amenințărilor Cibernetice din cadrul institutului NASK.
În plus, vor avea loc și webinarii online pentru elevii de școală primară și secundară pe 17 septembrie, la care vă puteți înscrie accesând acest link.
Proiectul „Make it Clear” este co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului Europa Creativă.