„Joc și joacă în era digitală” – noua campanie educațională marca Ora de Net

Unul din doi copii alege să petreacă peste 6 ore online în zilele de weekend sau în vacanțe, conform studiului “Tinerii și netul” lansat de Salvați Copiii în februarie 2019.

Simțiți o contracție în corp când citiți asta? Sau poate chiar relaxare că sunt mulți copii în situația aceasta și nu sunteți singurul care observă? Poate apare o mică tendință de a judeca fie copiii, fie părinții? Sau un impuls să dați un “sfat” profesorilor?

Răsare o curiozitate și deschidere de a descoperi mai multe despre ce se află în spatele acestor numere, ce înseamnă asta în viața copiilor? Cum influențează această obișnuință viața de familie, învățarea și care e impactul social al preferinței pentru online?

Sunt doar câteva din întrebările de reflecție pe care le propunem celor care vor să se alăture în calitate de facilitatori în cea mai recentă campanie Ora de Net – Joc și joacă în era digitală.

Descarcă pachetul de resurse și află propunerea noastră concretă.

Cu ocazia Zilei siguranței pe Internet 2019 am lansat campania “Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”. După ce am parcurs experiențele profesorilor implicați în programul de voluntariat, ne-a devenit și mai clar că este esential să continuăm conversația națională pe această temă.

Scriam în articolul precedent că dependența de Internet este doar un simptom al experienței timpurii pe care copiii au avut-o cu tehnologia sau un refugiu pentru atunci când alte opțiuni nu sunt disponibile sau nu (mai) par atractive.

Prea rar vorbele au puterea de a schimba comportamente, cu atât mai mult când acestea sunt adânc înrădăcinate în practici zilnice așa că e timpul să creăm contexte în care copiii să experimenteze real altă formă de conectare cu colegii și profesorii.

Noutatea din această campanie va fi că adăugăm provocarea #NoTechDayOut! – o activitate comună propusă și co-organizată de elevi și profesori pentru a petrece timp împreună. Experiența de ani de zile de lucrul cu copiii și tinerii, a noastră și a voluntarilor noștri, ne încurajează să vă recomandăm cu mare încredere să experimentați direct transformarea care se produce chiar și după o singură întâlnire care nu este despre cunoștințe ci este despre fiecare dintre ei și despre experiența de a fi împreună.

Imaginați-vă ce se poate întâmpla dacă această practică ar deveni o obișnuință și ar deveni noua tendință în rândul copiilor și adolescenților… dorința de a își recăpăta puterea și a decide de ce, cât și cum petrece timpul online 🙂

Limbajul comun al oamenilor de orice vârstă poate fi redescoperit prin joc și joacă așa că în această campanie, poate chiar mai explicit decât în cele anterioare, îi urmăm Bun venit în grup! și copilului interior al facilitatorilor Ora de Net.

Copiii tânjesc după conectarea de la om la om, dincolo de rolurile pe care le avem în relație cu ei și, din păcate, beneficiază din ce în ce mai puțin de asta, atât acasă, cât și la școală.

Puterea care stă în joacă este confirmată și de Academia Americană de Pediatrie care a lansat un raport clinic prin care clarifică importanța jocului și a mișcării, avantajele, efectele asupra sănătății și dezvoltării copiilor, tipurile de joacă și modurile în care adulții pot crea contexte de joc și joacă pentru și împreună cu copiii.

Într-o vreme în care programul copilăriei a devenit atât de presant și încărcat de componenta didactică și învățarea este prea puțin jucăușă, pediatrii au ajuns să prescrie joaca în familie și la școală pentru promovarea dezvoltării sănătoase a copilului. Raportul „The Power of Play: A pediatric role in enhancing development in young children” poate fi consultat, în limba engleză, iar principalele concluzii le veți regăsi și în pachetul de resurse „Joc și joacă în era digitală”.

Ne dorim mult să contribuim la reconectarea cu spiritul ludic al celor implicați în educația copiilor. Actuala campanie educațională este, pe fond, despre recăpătarea acestei dorințe de joacă, o ocazie de revitalizare a elevilor și profesorilor și o încurajare pentru a crea alternative de petrecere a timpul liber, fără tehnologie.

Scopul inițiativei este acela de a stimula alegerile cât mai conștiente și dorința pentru un echilibrul între conectarea online și cea offline în rândul copiilor. Cu cât copiii au mai multe ocazii de a se bucura de solitudine sau de prezența celor apropiați, cu atât sunt mai multe șanse ca atunci când folosesc din nou Internetul să aleagă mai conștient cât și cum rămân conectați online.

Cum reușesc unii copii să își mențină spiritul de încântare și bucurie, pofta de joacă, spontaneitatea și inocența?

Simplu! Adulții din jurul lor fac diferența.

Îmi amintesc de o fetiță care îmi povestea cu gura până la urechi ce nervoasă a fost cu o zi în urmă că i-a luat un coleg jucăria preferată la grădiniță și cât a plâns când doamna a oprit-o, a ținut-o puțin în brațe și nu l-a putut lovi pe „răutăcios”. Am întrebat-o ce s-a întâmplat apoi și mi-a răspuns firesc „Ce să se întâmple? Am plâns, mi-a trecut supărarea și apoi ne-am împăcat. Îmi cam place de el. De fapt, și de el și de Vlad.” M-am bucurat că are șansa să aibă o doamnă educatoare care știe importanța limitelor puse cu blândețe și fermitate și prețuiește contactul fizic.

Deplină recunoștință pentru implicarea dascălilor în programul de voluntariat Ora de Net

Un motiv pentru care iubesc să lucrez cu dascălii și specialiștii este acela că atunci când aceștia conștientizează rolul extrem de important pe care îl au pot să creeze relații sănătoase care influențează traseul de dezvoltare al copilului.

Nu toți copiii au privilegiul să se nască și să crească într-o familie care poate să le ofere condițiile și contextul fizic, emoțional, mental și spiritual care să le permită să simtă siguranță și conectare emoțională. Totuși toți copiii ajung la școală (cel puțin teoretic, dar asta e altă discuție). Chiar și o singură relație în care copilul se simte cu adevărat văzut, ascultat, important, iubit poate să fie decisivă în felul în care se percepe pe sine. Cauza esențială a suferinței psihologice este aceea că undeva, pe parcursul vieții, copilul a înțeles că nu merită să primească iubire pentru cine este. De aici apar multe drame.

Dascălii real conectați la propria lor iubire de sine, la propria putere și la propria libertate interioară pot să schimbe pentru totdeauna lumea interioară a copiilor cu care interacționează.

E fascinant cât de profund poți simți un copil atunci când este lăsat să fie el însuși, să fie natural, liber. Poți observa cum curge viața prin el indiferent ce face în acel moment. Și aproape de fiecare dată, un astfel de copil produce uimire în jur pentru că e conectat la o intuiție, o înțelepciune și o simplitate pe care parcă noi adulții o pierdem sub straturi groase de responsabilități, stres și oboseală.

Este vorba de ceva mai subtil decât ceea ce înțelegem prin educație, este despre starea pe care adulții o emană din interiorul lor și are mult de-a face cu atitudinea lor față de ei înșiși, față de copil, față de viață, în general.

Provocările pe care copiii ni le aduc în față pentru a ne readuce și mai mult la viață

E interesant de observat cum întâlnirea cu spiritele astea libere, creează multă inflamare celor care s-au deconectat de vitalitatea, spontaneitatea și autenticitatea lor. De fapt, aceasta frustrare apare ca mesager care ne transmite că ne este dor de partea asta vie și liberă din noi. Dacă am neglijat-o prea mult și am uitat să fim (și) așa, am devenit închistați, încordați, ofensați de tot ce ne înconjoară și ne-am obișnuit să luăm totul foarte în serios. În aceste cazuri, întâlnirea cu un astfel de copil poate să devină o tortură dacă nu înțelegem mesajele pe care ni le transmit gândurile, emoțiile și senzațiile pe care le avem când interacționăm cu copiii care sunt (încă) liberi.

Părinții și profesorii care reușesc să creeze relațiile cele mai hrănitoare cu copiii sunt cei care devin interesați de propria lor lume interioară și astfel își descoperă „butoanele” din trecutul lor care îi fac să reacționeze nepotrivit atunci când copilul exprimă ceva. Printr-o astfel de incursiune care nu este mereu ușoară dar care vă asigur că merită din plin, oamenii reușesc să își găsească resurse și activități care să le permită să elibereze stresul și oboseala pe care le acumulează și astfel reușesc să cultive mai des o stare de relaxare și capacitatea de a rămâne atenți la momentul prezent. În felul acesta reușesc să fie „de-adevăratelea” cu copilul, nu doar fizic ci și emoțional, mental și spiritual.

Un mare beneficiu pe care îl vei experimenta dacă alegi să te implicit în campania Ora de Net este acela că prin joacă ai oportunitatea să observi și să înțelegi limbajul non-verbal al copiilor, să le sesizezi bucuria și vitalitatea care se nasc din împărtășirea pasiunii lor și conectarea umană cu ceilalți copii și cu tine. Este o bază solidă pentru o relație autentică și plină de încredere.

Pe scurt, te invit să redescoperim contactul acesta uman cu cei din jurul nostru și să creăm o nouă experiență pentru copii și tineri: una în care ei să se bucure din plin de oportunitățile oferite de mediul online și, în același timp, să își dorească de-adevăratelea să experimenteze viața și fără tehnologie, măcar din când în când.

Tradiționalul “Hai p-afară!” devine #NoTechDayOut pe “limba” nativilor digitali!

Descarcă pachetul de resurse “Joc și joacă în era digitală” și vei descoperi o serie de informații și idei care te pot inspira pentru a crea un mediu prietenos în care nativii digitali să simtă beneficiile fiecărui mediu de comunicare, pe Internet și față în față, și să prețuiască mai mult echilibrul dintre conectarea online și cea offline. Îți recomandăm să îl parcurgi integral și să încerci să pătrunzi în esența experiențelor copiilor din generația actuală.

COMPLETARE

Campania se derulează în perioada 1 noiembrie 2019- 30 aprilie 2020. Recomandăm ca prima activitate să fie susținută în semestrul I și restul de două activități, inclusiv cea #NoTechDayOut în cursul semestrului II.

Pași pentru colaborare:

  1. Descarci pachetul de resurse “Joc și joacă în era digitală
  2. Dacă nu ești deja voluntar Ora de Net și dorești raportarea activităților și primirea documentelor justificative din partea Salvați Copiii, intră în comunitatea de voluntati Ora de Net astfel:

Intră pe https://oradenet.ro/fii-voluntar.

Vezi dacă rezonezi cu abordarea noastră și dacă da, completează formularul din subsolul paginii.

Vei primi pe adresa de email furnizată informații despre platforma internă de comunicare cu voluntarii și un tutorial de folosire a acesteia.