Scrisoare pentru dascăli (Partea a II)

Partea I disponibilă aici.

Poate vă întrebați ce e de făcut în aceste condiții?

Sincer, nu am un răspuns, pentru că acesta se află în fiecare dintre noi. În schimb am câteva propuneri care vă pot servi ca inspirație.

În primul rând, este important să ne reconecăm la propriile resurse care ne stimulează o stare de bine interioară.

Cum ar fi să faci una sau mai multe din următoarele?Să îți dai un pic de tihnă, să faci activități „ușoare” care te relaxează, te binedispun.

Cum ar fi să faci una sau mai multe din următoarele?

  • -Să îți dai un pic de tihnă, să faci activități „ușoare” care te relaxează, te binedispun.
  • -Să te răsfeți cu lucruri simple și la-ndemână: citit, mișcare conștientă, băi calde, dans, pictat, cântat, jucat și mult râs.
  • -Să îți acorzi zilnic timp de reflecție pentru a îți restabili prioritățile în viață. Ce este cu adevărat important pentru tine, care sunt aspectele esențiale în viața ta, cum te manifești în lume și ceea ce oferi prin munca ta, ce te entuziasmează și îți bucură inima?
  •  -Să îți aduci aminte momentele acelea când spuneai „Când o să am timp, o să fac …”, „Dacă aș sta mai mult acasă aș….”, „Ce bucurie simt când…”. Ei bine, acum ai timp și este esențial să te îngrijești de sănătatea și starea ta de bine. Nu este egoism și nu este un capriciu, a devenit o necesitate și, în plus, stimulează sistemul imunitar și poate inspira și pe ceilalți.
  • -Să alegi cu mare, mare discernământ cu ce te „hrănești” din conținutul de la TV și de pe Internet. E un spațiu foarte oportun pentru cei care profită de frica generalizată pentru a atrage audiență și e un cadru optim și pentru știri false. Alocă un timp anume în care să te informezi despre ce este esențial și apoi concentrează-te pe alte aspecte care te împuternicesc.
  • -Să îi dai de lucru minții tale pentru a îți deveni aliat în această perioadă. Iată câteva provocări:
    • –Ce ar fi dacă virusul acesta este de fapt o binecuvântare. Care sunt oportunitățile pentru mine, pentru copii, pentru lume care se nasc acum?
    • –Cum pot să îmi fac munca mai ușoară și mai plăcută beneficiind de tot ceea ce este disponibil la ora actuală? Ce sprijin am în acest sens?

În al doilea rând, este important să hrănim contactul cu cei cu care simțim conexiune profundă, cu cei care ne sunt dragi și cu cei pe care simțim acum să îi cunoaștem mai bine.

Cum ar fi dacă:

  • -Ai deveni mai conștient de felul în care relaționezi cu persoanele dragi, cu cei mai apropiați, cei cu care locuiești, cei pe care îi vezi des? Paradoxal, de multe ori, chiar aceștia pot trece cei mai neapreciați. Cum ar fi să le împărtășești în ce fel prezența lor îți îmbogățește viața?
  • -Ți-ai lua puțin timp să te gândești la fiecare dintre elevii tăi, să te conectezi puțin cu modul în care este fiecare unic, cu darurile lui? Sunt atât de multe de făcut la școală, atâta materie de acoperit că de multe ori, chiar dacă vrei, nu mai ai timp, energie sau dispoziție să îl vezi pe fiecare în parte. Acum poate fi momentul.
  • -Ai pune mult accentul și pe latura emoțională a dezvoltării copiilor și ai realiza că pentru a învăța au nevoie să se simtă bine, în siguranță, conectați cu tine și cu colegii lor? La începutul lecțiilor online din acea zi cu elevii ai introduce o activitate prin care fiecare poate să împărtășească cum se simte? Sau să le dai teme de lucru prin care să își descopere puterea pe care o au pentru a se proteja de viruși, de a îi ajuta pe alții în timp ce au grijă de propria siguranță sau de a contribui la grup prin sugerarea unor teme sau instrumente online utile?
  • -Ai reflecta care sunt colegii cu care interacționezi cel mai puțin? Cum ar fi să îi întrebi cum sunt și dacă au nevoie de ceva?
  • -Ai putea contribui cu ceva sincer, personal la apropierea dintre tine și alte persoane cu care voiai să strângi legătura? Poate e cineva pe care demult voiai să îl suni și acum poate fi ocazia.
  • -Te-ai gândi la cine ar putea să aibă nevoie de contact acum? E o perioadă în care ne retragem mult în grupurile de bază și cei care sunt de obicei singuri, acum pot fi lăsați în urmă și izolați. Oare ar fi cineva pe care cunoști care nu are prea mulți prieteni sau rude și care ar beneficia să știe că cineva se gândește la el? Nu ezita să îi dai de veste.

În al treilea rând, după ce sistemul nostru nervos este mai calm, ne-am regăsit o stare de siguranță și putere în noi înșine și ne-am reamintit prin contact direct cât de importante sunt relațiile noastre, acum e momentul optim să învățăm și să contribuim la nivel mai mare.

Ce-ar fi dacă:

  • -Ar deveni o prioritate în viața ta să înveți să fii în contact cu tine, să simți că te îngrijești din drag de propria persoană și nu ai nevoie de boală sau suferință să faci asta? Astfel poți să contribui mai conștient și autentic în relațiile de orice fel pe care le ai și în munca ta.
  • -Ai dori să privești holistic procesul educațional și toți actorii implicați? Cum ai putea contribui la o mai bună calitate a educației, a stării de bine și a cooperării în școală (între mine și elevi, între elevi, parteneriatul profesor-elev-părinte)?
  • -Ai privi tehnologia ca fiind aliatul tău de nădejde pentru a le oferi nativilor digitali o educație care să se asigure abilități și competențe specifice erei tehnologice? Care ar fi primii pași pe care poți să descoperi sau să extinzi resursele și bucuria folosirii internetului în educație? Elevii pot contribui enorm în acest proces dacă le ceri ajutorul.
  • -Ai privi această perioadă ca una optimă în care să le oferi copiilor contexte de învățare și teme de reflecție care să le stimuleze abilități de viață? Este un moment oportun să îi inviți să experimenteze și să acționeze cu empatie, grijă față de sine, de ceilalți și față de toate formele de viață, solidaritate, cooperare și curaj. Fiind cât mai deschis alături de ei îi sprijini să devină mai recunoscători pentru ce au deja, să dezvolte mai mult reziliența de a face față stresului și atenția la gânduri, emoții și senzații.
  • -Ai acționa dintr-un spirit de colaborare și solidaritate pentru a oferi din cunoștințele, abilitățile, practicile și ideile tale celor care au nevoie? Cum poți face asta într-un mod eficient și potrivit pentru tine?

Cum ești acum, după ce ai citit aceste rânduri?

Ce rămâne cu tine din ceea ce ai parcurs?

Aș fi bucuroasă să aflu ce te sprijină pe tine în acest proces de tranziție. Ar fi grozav dacă dorești să împărtășești în comentarii impresiile tale pentru a servi și altor colegi.

Suntem cu toții în acest proces și este important să ne simțim împreună…facem parte cu toții din aceeași mare familie care acum este în proces de trasformare a multor forme de a fi. Trăim vremuri fascinante și este o oportunitate să ne amintim încă o dată cât de prețioasă este contribuția ta în lume. Mulțumim că ești!

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a identifica și folosi resurse digitale sau ai orice curiozitate față de folosirea creativă, utilă și sigură a Internetului, suntem aici pentru tine prin Linia de consiliere ctrl_AJUTOR. Scrie-ne pe Facebook Ora de Net sau pe email la ajutor@oradenet.ro.

Multă sănătate, încredere, voie bună și decizii inspirate!

Cu drag,

Georgiana … în numele echipei Ora de Net