Vorbește tu pentru cei care nu pot

Adesea, atunci când vedem imagini online, tindem să uităm de persoana din spatele imaginii respective. Și uneori este normal dacă ne gândim la prietenii care postează la nesfârșit poze cu activitățile lor din vacanță. Dar când o persoană este exploatată sau utilizată în mod abuziv, a uita de persoana aflată în spatele imaginii este un lucru periculos. Există 2.2 miliarde de persoane cu vârsta sub 18 de ani la nivel mondial, ceea ce îi face unul dintre cele mai importante grupuri ale societății, dar și unul dintre cele mai vulnerabile în fața pericolelor din mediul online.

Ce sunt materialele care înfățișează abuzul sexual asupra copiilor (CSAM)?

Astfel de materiale pot ajunge să fie create în urma înregistrării abuzului unui copil de către o persoană adultă și publicarea fotografiilor sau conținutului video online sau poate fi vorba de imagini nepotrivite ce provin de la un adult care ademenește un copil ce se află în grija sa și de la care obține fotografii și înregistrări video ce înfățișează copilul.

Potrivit activității Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 200 milioane de copii sunt abuzați sexual în fiecare an (LU, J., 2019). Există milioane de imagini și înregistrări video ale copiilor victime în fiecare an în întreaga lume. Baza de date a Interpol privind exploatarea sexuală a copiilor deține mai mult de 1.5 de milioane de imagini și materiale video, înregistrând abuzul a peste 19,400 de victime la nivel mondial (Interpol.int., 2019).

Un astfel de abuz este cu atât mai dureros cu cât de fiecare dată când o imagine sau o înregistrare video este împărtășită, copilul reprezentat în imagine sau în materialul video este revictimizat.

Știați că epidemia de CSAM online se înrăutățește din ce în ce mai mult?

Există multe articole care discută despre pericolele reprezentate de platformele de socializare și, deși aceste platforme se străduiesc să blocheze și să raporteze făptașii, rămâne în continuare foarte ușor pentru cineva să își creeze un cont fals.

Riscurile sunt reale, cu 89% din conținutul ilegal raportat către rețeaua globală INHOPE conținând victime pre-pubescente cu vârste cuprinse între 3 și 13 de ani (INHOPE, 2019). Acest grup de copii vulnerabili este din ce în ce mai mult în zona de risc, întrucât infractorii creează modalități mai elaborate de utilizare necorespunzătoare a rețelelor sociale, pe care fiecare dintre noi le folosim zilnic pentru a comunica cu familia, prietenii și colegii.

Primul pas către ruperea cercului abuzului este raportarea materialelor de acest fel și eliminarea lor de pe Internet. Nu ezitați să raportați conținutul ilegal identificat online către linia de raportare esc_ABUZ vorbind astfel în numele victimelor care nu pot rupe singure cercul vicios al abuzului. Pentru a afla ce trebuie să faceți, consultați pagina dedicata https://oradenet.ro/esc-abuz