Părinții mei nu mă lasă sa fac mai nimic. Ce pot face în această situaţie?

Deseori, e greu să îți convingi părinții că nu mai ești un copil și că poți să ieși și singur afară, fără a fi însoțit de ei, sau că poți să îți stabilești singur timpul petrecut la computer.

Deși este acceptat că trebuie să respecți regulile părinților tăi, poți să negociezi cu ei anumite aspecte, dar mai întâi e firesc să le câștigi încrederea și să le dovedești că ai capacitatea de a lua decizii bune și singur. Multor părinți le este greu să accepte trecerea către maturitate, de aceea pot avea tendința să nu te asculte și să-și impună decizia. Ține minte că acest lucru se întâmplă pentru că, de cele mai multe ori, ei sunt îngrijorați în legătură cu tine și devin exagerat de protectori. I-ai întrebat care sunt îngrijorările lor în ceea ce te priveşte?

Câteva dintre ideile de mai jos, îţi pot oferi variante prin care te poţi apropia de părinţii tăi :

  • Dacă vrei să ieși în oraș, spune-le părinților tăi toate detaliile despre ieșire pentru ca ei să știe că vei fi în siguranță.
  • Nu te enerva dacă părinții tăi refuză să te lase să faci ceva. Faptul că te enervezi, țipi sau reacționezi exagerat pot da impresia de imaturitate.
  • Ai grijă să te ocupi de teme înainte să le ceri părinților să-ți dea voie în oraș, spre exemplu.
  • Dacă părinții tăi te roagă să îi ajuți prin casă, spre exemplu, fă acel lucru chiar atunci, fără a te plânge sau a-l amâna. Vei da dovadă de seriozitate și responsabilitate.
  • Dacă ai agreat cu părinții tăi ceva, ține-te de cuvânt.
  • Dacă ai făcut o greșeală, recunoaște și cere-ți scuze.
  • Nu te enerva dacă părinții tăi încearcă să-ți dea sfaturi când tu deja știi ce ai de făcut. Ascultă-i și promite-le că vei lua în considerare sfaturile lor.
  • Dacă vrei să faci ceva în secret, fără știrea părinților, ar trebui să te gândești de două ori – poate nu e cea mai bună decizie. Încearcă să-ți convingi părinții să te lase să faci ceva mai degrabă decât să faci ceva în secret, fără știrea lor.
  • Dacă încalci promisiuni și îți dezamăgești părinții, poate fi mai greu să le recapeți încrederea.

Relaţia cu părinţii tăi este esenţială şi starea ta de linişte depinde într-o măsură mare de modul în care comunici cu ei. Ce comportamente ale tale îi fac fericiţi şi te bucură şi pe tine? Fă mai des aceste lucruri. Ce îi sperie sau îi înfurie în legătură cu comportamentul tău? Roagă-i să te facă să înţelegi care sunt gândurile şi emoţiile lor în legătură cu o anumită situaţie şi decideţi împreună cum puteţi rezolva situaţiile în care aparent sunteţi în dezacord.