Inițiativă educațională – „Ghidul utilizării în siguranță a Internetului”

Salvați Copiii România, coordonatorul național al programului de siguranță a copiilor în mediul online, Ora de net, pune la dispoziție cadrelor didactice și specialiștilor în educație, Ghidul utilizării în siguranță a Internetului: Un Internet mai sigur pentru toți elevii!

Ghidul  este un instrument util pentru profesori, părinți și elevi și poate fi folosit la nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, în funcție de specificul grupului de elevi și în funcție de nevoile, interesele și curiozitățile acestora. Prin intermediul acestui ghid, dorim să promovăm o abordare holistică a siguranței online, cuprinzând atât aspecte tehnice și de securitate, dar, mai ales, cele care contribuie la dezvoltarea abilităților și competențelor digitale ale elevilor și îmbunătățirea capacității lor de comunicare și relaționare în mediul online.

Ghidul siguranței online acoperă aspecte precum protecția datelor cu caracter personal, prevenirea cyberbullying-ului și a expunerii la conținut
inadecvat, recunoașterea și evitarea fraudelor online, precum și gestionarea timpului petrecut în fața ecranelor.

Prin această inițiativă educațională, încurajăm desfășurarea de sesiuni informative de către cadrele didactice, având ca scop principal conștientizarea, informarea și educarea elevilor de către aceștia cu privire la utilizarea sigură și responsabilă a Internetului. Sesiunile informative desfășurate în cadrul școlii pot fi implementate conform ghidului recomandat, promovând astfel implicarea activă a elevilor în diverse activități. Astfel, elevii vor avea oportunitatea de a internaliza principii legate de comportamentul responsabil online și de a realiza conexiuni între beneficiile și riscurile sociale asociate activității lor pe Internet.

Suntem încântați să vă împărtășim o experiență din vara trecută – o incursiune plină de bucurie și descoperiri în cadrul taberei noastre de vară. În timpul acestei tabere, am promovat nu doar activitățile, ci și am subliniat importanța siguranței online în lumea digitală în care trăim. În videoul de mai jos, veți putea să vă bucurați de momente speciale din cadrul taberei noastre, unde copiii și cadrele didactice au explorat, au învățat și s-au distrat într-un mediu sigur și stimulativ. Totodată, dorim să subliniem și necesitatea unei abordări responsabile și conștiente în ceea ce privește utilizarea internetului și a tehnologiei. Pentru a sprijini această abordare, am pregătit un ghid special de siguranță online dedicat profesorilor. Ne-am angajat să susținem educația integrală a copiilor noștri, iar promovarea siguranței online este un element esențial al acestui angajament.