Aflat la a XV-a ediție, concursul lansat de proiectul Ora de Net, derulat de Organizația Salvați Copiii este o inițiativă educațională care abordează anual teme diferite privind folosirea utilă, creativă și sigură a internetului de către copii și adolescenți.
Invitația de înscriere în cadrul concursului se adresează copiilor și cadrelor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ din ciclul primar, gimnazial și liceal care desfășoară, au desfășurat sau intenționează să desfășoare activități curriculare sau extracurriculare adresate cunoașterii și promovării principiilor siguranței în mediul online.
Tematica este reprezentată de „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală”. Aceasta pornește de la necesitatea aducerii în prim plan a bunăstării digitale în rândul tinerilor și a modalităților prin care aceștia aleg să o creeze și să o mențină, într-un spațiu în care există, în continuare, riscuri la care se expun.
Digital wellbeing sau bunăstarea digitală este un termen folosit pentru a descrie impactul tehnologiilor și serviciilor digitale asupra sănătății mintale, fizice, sociale și emoționale a oamenilor. Este un concept complex care poate fi privit dintr-o varietate de perspective și în diferite contexte și situații. Internetul și tehnologia sunt parți din ce în ce mai integrate în viața de zi cu zi și este necesar să descoperim modul de utilizare a acestor instrumente pentru a ne îmbunătății și simplifica viața. Digital Wellbeing păstrează în centrul subiectului și ca principal obiectiv protejarea felului în care se simt și gândesc oamenii/tinerii într-o epocă a digitalului, unde distragerea atenției, îngrijorarea și supărarea pot fi efecte ale utilizării tehnologiei în dezacord cu structura binelui.
Concursul „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală” are ca obiectiv înscrierea într-o competiție organizată la nivel național de către elevi care își doresc să își dezvolte abilități în această direcție, având provocarea de a crea un material, inovativ care să răspundă la întrebarea ”Cum mi-aș dori să arate lumea digitală?”.
Astfel, participanții vor realiza materiale (artă grafică, artă digitală, videoclipuri) prin care vor sublinia modalitatea în care aceștia și-ar dori să arate climatul din mediul online, focusul fiind pus pe avantajele spațiului digital. Scopul materialului este de a aduce conștientizare în rândul tinerilor despre beneficiile mediului online și modul în care își pot crea bunăstarea digitală. Totodată, se va pune accentul pe stimularea implicării elevilor în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate nivelului propriu de cunoaștere (creații artistice proprii). De asemenea, ne propunem să aflăm perspectiva copiiilor cu privire la beneficiile și îmbunătățirile pe care aceștia le propun.