Conferința „Internetul în familie. Modalități de sprijin și intervenție” cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet

Internetul în familie. Modalități de sprijin și intervenție

Ziua Siguranței pe Internet are loc în luna februarie a fiecărui an pentru a crește gradul de conștientizare privind un internet mai sigur și mai bun pentru toți, și în special pentru copii și tineri.

De-a lungul anilor, Ziua Siguranței pe Internet a devenit un eveniment de referință în calendarul siguranței online. Începând ca o inițiativă a proiectului EU SafeBorders în 2004 și preluată de rețeaua Insafe ca una dintre primele sale acțiuni în 2005, Ziua Siguranței pe Internet a crescut dincolo de zona sa geografică tradițională și este acum sărbătorită în aproximativ 180 de țări și teritorii la nivel mondial.

De la cyberbullying la rețelele sociale și până la identitatea digitală, în fiecare an, Ziua Siguranței pe Internet își propune să crească gradul de conștientizare a problemelor online emergente și a preocupărilor actuale.

Ca parte a acestei sărbători anuale, încurajăm pe toată lumea – copii și tineri, părinți, profesori și educatori, factori de decizie, industrie sau oricine este preocupat de bunăstarea copiilor în mediul virtual să se alăture inițiativei „Împreună pentru un internet mai bun”.

Activități dedicate Zilei Siguranței pe Internet 2024

 

Eveniment

În România, Ziua Siguranței pe Internet 2024 va fi organizată, pentru al șaisprezecelea an consecutiv de Organizatia Salvați Copiii, printr-un eveniment care va avea loc marți, 6 februarie 2024. Anul acesta, evenimentul este susținut de NEPI RockCastle –  partener de mai mulți ani al programului de siguranță online pentru copii coordonat de Salvați Copiii – Ora de Net.

În cadrul evenimentului, vor fi date publicității cele mai noi date ale cercetării sociologice care urmărește să identifice felul în care părinții înțeleg activitatea online a copiilor, ce știu aceștia despre cum folosesc copiii internetul, dacă au cunoștințele necesare pentru a îi îndruma pe copii pentru a rezolva problemele pe care le întâmpină online sau cunosc softuri și aplicații care să îi ajute.

Tot cu acest prilej va fi lansat și un ghid pentru părinți, care să îi ajute să gestioneze mai bine activitatea online a copiilor, să înțeleagă riscurile la care se expun cei mici pe internet, dar și oportunitățile pe care aceștia le au.

La dezbatere sunt așteptați să participe specialiști în domeniu și reprezentanți ai autorităților, respectiv Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Inspectoratul General al Poliției României, Direcția de combatere a criminalității organizate,  Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Biroul Federal de Investigații, Ambasada SUA în România.

 

Activități în școli

Pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet, aducem în atenția cadrelor didactice două subiecte de mare actualitate pentru copii: identitatea în mediul digital și FOMO (Fear Of Missing Out). Încurajăm cadrele didactice să organizeze sesiuni informative în cadrul orelor acestora legat de aceste subiecte, pentru a promova utilizarea responsabilă și sigură a internetului. Cadrele didactice vor primi materiale utile pentru a-și susține activitățile planificate, inclusiv planuri de lecții.

Identitatea în mediul digital este o problemă tot mai importantă în era digitală în care trăim. Copiii sunt expuși unui număr tot mai mare de platforme și rețele sociale, ceea ce poate pune în pericol confidențialitatea și securitatea lor online.

Un alt aspect important este dezinformarea, alături de știrile false sau contrafăcute, accesibile copiilor pe internet.  Această temă, poate fi abordată, de asemenea, în sesiuni de informare în cadrul școlii. Resurse  pe această temă care să ajute cadrele didactice, pot fi găstie aici:

Prin sesiunile informative amintite mai sus, profesorii pot ajuta copiii să înțeleagă că viața lor nu trebuie să se bazeze pe comparații constante cu ceilalți și că este important să-și construiască încrederea în sine și să-și dezvolte propriile interese și pasiuni.

Invităm profesorii să se alăture acestei inițiative și să organizeze activități în clasă referitor la aceste teme. Aceste activități pot include discuții deschise, proiecte de cercetare și multe altele. Încurajăm profesorii să raporteze rezultatele activităților desfășurate, pentru a împărtăși cu noi și cu întreaga comunitate educațională experiențele lor și rezultatele obținute, prin platforma de raportare: voluntapp.ro. Pentru orice informații suplimentare sau nelămuriri, rămânem la dispoziția dumneavoastră la adresa: contact@oradenet.ro

 

Seria de conferinte Părinți responsabili în era digitală

Pentru că suntem constant preocupați de educarea copiilor și adolescenților cu privire la modul în care aceștia folosesc internetul și noile tehnologii, ne propunem să discutăm acest subiect în cadrul unor întâlniri fizice alături de părinți, pentru a răspunde întrebărilor, curiozităților sau cazurilor particulare pe care ni le vor aduce în atenție. Împreună cu părinții putem construi un mediu online sigur, în care copiii să învețe și să se dezvolte, fără pericole sau riscuri. Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne scrieți pe adresa de email contact@oradenet.ro

 

Finanțator: