Prietenii noștri de la Centrul Safer Internet Ungaria lansează noul portal dedicat siguranței pe Internet

[For HU version scrolldown]

Creșterea accesului la Internet a copiilor și tinerilor, vârsta în continuă scădere de la care cei mici intră online și nevoia de informare și pe această temă în cadrul familiei și la școală, constituie punctele esențiale care stau la baza activității celor 16 Centre Naționale de Siguranță și Stare de Bine a copiilor pe Internet reunite sub egida INSAFE.

Rețeaua are o lungă tradiție în Europa iar începând din 2004 au pornit celebrarea Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet care a ajuns să fie sărbătorită în luna februarie în peste 140 de țări, de pe toate continentele, și să atingă milioane de persoane de pe întreg globul. Acest eveniment devenit mondial a crescut gradul de informare cu privire la riscurile online întâlnite de către copii și tineri și a adus în atenție oportunitățile erei digitale.

La fel ca și în România, pilonii fiecărui SIC (Safer Internet Centre) include componenta de comunicare, o linie de informare și consiliere, o linie de raportare a conținutului ilegal și un grup de consultare format din tineri.

Pentru a asigura o cât mai mare eficiență, eficacitate și promptitudine în răspunsuri și sprijin acordat copiilor, profesorilor și părinților indiferent de natura dificultăților întâlnite online, specialiștii implicați în proiectele naționale mențin o strânsă cooperare în cadrul rețelei INSAFE, atât online, cât și offline. Schimburile de experiență și împărtășirea bunelor practici și ale resurselor aduc un plus de valoare tuturor celor cărora ne adresăm și demonstrează încă o dată faptul că cetățenia digitală depășește barierele naționale și culturale.

Pentru a contribui în moduri cât mai diverse și a oferi tuturor locuitorilor din țară resurse în limbi cât mai variante pentru a alege resursele care li se potrivesc, vă facem cunoștință astăzi cu platforma omologilor Ora de Net (Centrul Safer Internet din România coordonat de Salvați Copiii), Centrul Safer Internet din Ungaria coordonat de Asociatia Serviciul International de Salvare a Copiilor – www.saferinternet.hu. Aici puteți găsi articole utile, materiale educaționale potrivite pentru copii, părinți și profesori, jocuri și aplicații sigure pentru copii.

Dacă întâmpinați dificultăți sau situații neplăcute online care implică siguranța copiilor, puteți pune întrebări specifice, în limba maghiară, prin Linia de informare și consiliere disponibilă pe siteul lor – https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/, disponibilă gratuit, non-stop. Scopul acestui serviciu este acela de a sprijini copiii și tinerii care au nevoie de suport, îngrijire și protecție în ceea ce privește activitatea lui online.

Menționăm însă că deși pentru majoritatea recomandărilor, consilierii Safer Internet respectă aceleași standarde de ghidare a copiilor și adulților, pentru situații care au implicații legale, legislația din Ungaria și normele de aplicare pot fi diferite față de cele de pe teritoriul României, caz în care vă recomandăm să apelați consilierii Ora de Net – https://oradenet.ro .

Explorare plăcută pe portalul colegilor noștri din Ungaria!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Megújult a magyarországi Safer Internet Programot működtető barátaink internetbiztonságot népszerűsítő honlapja

Az INSAFE hálózatát alkotó 16 Biztonságos Internet Központ (Safer Internet Center – SIC) tevékenységének alapját a gyerekek és fiatalok internethozzáférésének növekedése, az egyre fiatalabb korú online felhasználók és az iskolai, valamint az otthoni oktatás és tudatosítás szükségessége jelenti.

A hálózat hosszú múltra tekint vissza Európában: a Biztonságos Internet Napot itt 2004 óta ünnepeljük, de ma már minden év februárján, több millió felhasználót megszólítva, világszerte több mint 140 országban megtartják ezt a napot. Ez a világesemény a gyerekeket és fiatalokat fenyegető online veszélyekre és a digitális korszak lehetőségeire hívja fel a felhasználók figyelmét.

Ahogy Romániában is, minden SIC  működtet egy tudatosságnövelő központot, egy káros és illegális tartalmak bejelentésére szolgáló felületet, valamint egy fiatalokból álló tanácsadói csoportot.

Ahhoz, hogy – függetlenül az online térben jelentkező probléma fajtájától –,  a gyerekeknek, tanároknak és szülőknek  minél hatékonyabb és gyorsabb segítséget tudjunk biztosítani, a nemzeti programokban részt vevő szakértők az INSAFE hálózat keretében online és offline is szorosan együttműködnek.  A tapasztalatok, jó gyakorlatok és erőforrások megosztása hozzáadott értéket jelent a célcsoportoknak, újra és újra bizonyítva azt, hogy a digitális állampolgárság minden kulturális és nemzeti határon túlmutat.

Azért, hogy minél változatosabb forrásanyaghoz juttassuk és több nyelven is biztosítsuk az ehhez való hozzáférést az ország minden lakója számára, szeretnénk bemutatni a magyarországi Biztonságos Internet Központ honlapját, melyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat működtet: www.saferinternet.hu. (Ez a honlap a romániai Biztonságos Internet Központ programjának, az Ora de Netnek a magyar megfelelője, amelyet a Salvati Copii működtet.) Az oldalon gyerekeknek, tanároknak és felnőtteknek szóló oktatási anyagok, hasznos cikkek,  gyerekeknek szóló játékok, biztonságos appok találhatók.

Ha nehézséggel találnátok szemben magatokat, vagy online kellemetlen helyzetbe kerülnétek, esetleg a biztonságotok kerülne veszélybe, magyar nyelven is tehettek fel kérdéseket, fordulhattok segítségért a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély vonalán keresztül. Ez a vonal bármikor, ingyenesen elérhető. Célja, hogy segítséget és támaszt nyújtson az online tevékenységük során bajba jutott gyereknek és fiataloknak. https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/

Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy annak ellenére, hogy a Biztonságos Internet Program  gyerekek és felnőtteknek szóló szakértői ajánlásai többségében megegyezők, jogi következményekkel járó esetekben eltérő jogszabályok lehetnek román és magyar vonatkozásban. Éppen ezért ilyen esetekben keressék az Ora de Net szakértőit: https://oradenet.ro

Jó böngészést kívánunk magyar kollegáink honlapján!