M-am împrietenit cu cineva online. Este okay să ne întâlnim?

Uneori este mai simplu să-ți faci prieteni online, pentru că nu trebuie să te chinui cu toate normele sociale care vin la pachet cu relațiile obișnuite. Cel mai important lucru este să îți dai seama cum sunt prietenii tăi din online.

Internetul este un spaţiu minunat care îți permite, indiferent unde locuiești, să găsești alți oameni care gândesc, acționează și vorbesc ca tine. Din păcate, însă, despre persoanele pe care le întâlneşti în online știi foarte puține în mod real. Nu ai de unde să știi că vârsta, numele, adresa sau pozele persoanei cu care vorbești sunt adevărate. Chiar dacă sunt mai rare cazurile în care persoana cu care vorbești îți vrea răul, este bine să fii prevăzător – este persoana respectivă interesată de tine cu adevărat sau are alte intenții?

 • În principiu, poți să vorbești cu oricine pe net. Dacă realizezi, însă, că interacţiunea este neplacută și îți adresează întrebări personale, intime sau aceasta te hărțuieste sau amenință verbal, opreşte conversația.
 • Asigură-te că te afli pe un site, chat sau rețea socială unde ai opțiunea de a contacta un administrator și de a bloca şi a raporta persoanele care îți vorbesc nepotrivit.
 • Unii interlocutori pot părea foarte drăguți la început, ca mai apoi să devină enervanți, intruzivi sau răutacioși. De aceea, este mai bine să îți păstrezi anonimitatea și să nu dai date despre tine.
 • Nu da altora numărul tău de telefon, adresa sau numele tău complet. Nu trimite poze cu tine, nu știi cum vor fi folosite.
 • Nu vorbi despre situația financiară a părinților și nu da date în general despre ei (locul de muncă, mașina pe care o conduc etc).
 • Nu da nimănui parolele tale.
 • Dacă persoana pe care ai cunoscut-o online este cu adevărat interesată de tine, nu se va supăra dacă alegi să nu-i dai date personale și preferi să vorbești doar despre interesele voastre comune.

 

Prima întâlnire cu cineva cunoscut online

După foarte multe discuții cu cineva este normal să devii curios și să vrei să cunoști în realitate persoana cu care vorbești. Este o reacție firească, dar trebuie să ai grijă pentru că nu poți știi dacă persoana pe care tu o placi atât de mult va fi la fel atunci când vă veți întâlni față în față. Dacă vrei să te întâlnești cu o persoană cunoscută online e bine să ții cont de următoarele sugestii:

 • Înainte de a te întâlni cu cineva faceți schimb de numere și stabiliți la telefon ora și locul întâlnirii. Astfel vei avea mai multe indicii pentru a verifica dacă persoana nu minte în legătura cu vârsta sau genul său.
 • Alege un loc de întâlnire public și populat, spre exemplu un mall. În acest fel, dacă persoana cu care te întâlnești îți este neplăcută în vreun fel poți să pleci fără a avea vreo problemă.
 • Puteți să vă întâlniți și într-un cadru organizat, situație în care îți inviți prietenii să te însoțească. Puteți merge împreună cu prietenii tăi la masă, la cinema. Evită totuși să te duci la o întâlnire în care tu ești singur/ă și persoana cu care te întâlnești este însoțită de prieteni.
 • Spune-le părinților tăi că te întâlnești cu cineva. Oferă-le detalii despre locul și ora la care va avea loc întâlnirea. Dacă nu te simți confortabil să discuți cu părinții tăi despre asta, transmite toate aceste informații unui adult de încredere.

Roagă-ți părinții sau prietenii să te sune în timpul întâlnirii pentru a se asigura că totul decurge plăcut.