Atunci când decizi să începi o relație de cuplu este important să știi de la început care sunt așteptările tale și să-ți pui o serie de întrebări, fie că placi pe cineva deja sau vrei să începi să-ți cauți un partener. Dacă îți dorești o relație este important să te gândești la ceea ce înseamnă acest lucru și care sunt nevoile tale. O serie de calități care se regăsesc într-o relație sănătoasă sunt:
- Dragoste
- Încredere
- Sinceritate
- Afecțiune
- Respect
- Timp petrecut împreună
- Valori comune
Poți să începi prin a-ți face o listă de lucruri pe care le cauți într-o relație și să subliniezi lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine, unde nu vei face compromisuri. Încearcă să nu te concentrezi pe calități fizice, precum păr lung sau ochi albaștri, pentru că acele lucruri îți pot distrage atenția de la calități mai profunde şi care au o mai mare influenţă asupra modului în care te simţi în acea relaţie. Ce contează cel mai mult pentru tine atunci când eşti împreună cu cineva?
Sunt pregătit pentru o relație?
Nu este neobișnuit să îți dorești să fii într-o relație, aceasta fiind o parte naturală a dezvoltării tale ca adolescent, dar este în regulă să îți acorzi timp și să aștepți până când te simți pregătitpentru că doar în acest fel vei avea şansele unei experienţe cu adevărat plăcute. Câtiva indicatori care arată că ești pregătit sunt:
- Ești confortabil cu identitatea ta, cu persoana care ești
- O relație este un lucru pe care ți-l dorești, nu neapărat ceva de care simți că ai nevoie
- Ești dispus să aștepti să cunoști persoana potrivită
- Ești pregătit și dispus să-ți dedici timpul și atenția unei alte persoane
- Nu te simți presat de către grupul de prieteni sau de către altcineva să ai o relație
Dacă nu ești încă sigur sau hotărât, evită să te implici în ceva foarte serios. Dacă, însă, crezi că ești pregătit, așteaptă persoana potrivită și vezi cum merg lucrurile. Tu cum îţi dai seama că eşti compatibil cu o persoană?
Plac deja pe cineva
Dacă te simți atras de cineva și te gândești că ai putea avea o relație cu acea persoană, petrece mai mult timp cu ea și vezi dacă sunteți compatibili. Cu cât îți petreci mai mult timp cu acea persoană, cu atât vei descoperi mai multe lucruri despre ea și vei avea șansa să o observi în diverse contexte și situații.
Dacă începi o relaţie cu un prieten sau sunteți coleg de clasă, ar fi bine să iei în considerare cum acest lucru vă va influenţa amiciția. Te-ai gândit cum va deveni relaţia voastră dacă decideţi că nu mai vreţi să fiţi împreună sau dacă vă certaţi?
Celălalt vrea o relație?
Poate fi greu să afli că o persoană pe care o placi nu este interesată să aibă o relație sau nu simte la fel ca tine. Dacă se întâmplă acest lucru, există posibilitatea să te simți respins, jenat sau trist. Este important să vezi situaţia ca fiind o alegere a celuilalt şi mai puţin o ofensă la adresa ta.
În astfel de momente, încearcă să te concentrezi pe lucruri pozitive ca interese, hobbyuri şi lucrurile frumoase din viața ta. O discuție cu o persoană de încredere te poate ajuta – apelează la un prieten, profesor de încredere sau la un consilier specializat. Tu cum treci cel mai uşor peste o despărţire?
Luarea deciziei
Nu trebuie niciodată să te simți prins într-o relație, chiar dacă simți că ești pregătit pentru una. Faptul că îți dorești o relație acum nu înseamnă că vei simți la fel peste două luni, spre exemplu. Trebuie să evaluezi constant nevoile tale.
Atunci când iei o decizie este important să iei în considerare și sentimentele persoanei pe care o placi şi ca ea să știe ce gândești. Încearcă să nu fii ambivalent în relația cu ceilalți, le poți cauza rău în acest fel. La urma urmei, ceea ce te invităm să realizezi este faptul că tu eşti singura persoană care poate decide dacă vrei să intri, să stai sau să părăseşti o relație sau nu. Îţi oferi această libertate sau alegi mai degrabă să faci pe plac celui de lângă tine?