Sunt tot timpul trist

Toată lumea se simte tristă sau supărată uneori, dar aceste sentimente pot fi greu de gestionat atunci când:

    • Nu poți să treci peste sentimentul de tristețe
    • Sunt afectate și alte aspecte ale vieții tale

Nu toată lumea învaţă cum să gestioneze sentimentele de tristețe, chiar dacă emoțiile de acest fel sunt normale. Sentimentele de tristeţe sunt o reacţie firească atunci când simţim că pierdem ceva, o persoană, un mod de viaţă, un obiect la care ţinem sau o experienţă pe care ne doream să o avem. Dacă adăugăm şi sentimente precum ruşinea sau vina, atunci starea este foarte posibil să se înrăutățească.

Încearcă să identifici motivele pentru care te simți trist. Odată identificată cauza poţi lucra direct la rezolvarea ei şi astfel te poate ajuta mult să treci peste ceea ce simți. Pe tine ce anume te face să fii trist?

Când devine tristețea o problemă?

Este perfect normal să te simți trist uneori și nu e nicio problemă dacă ai astfel de emoții, cât timp momentele de acest fel nu sunt foarte dese sau nu durează perioade lungi de timp. Totuși, dacă te simți trist sau deprimat de mult timp, acest lucru poate fi îngrijorător. Pe de-o parte există posibilitatea ca ceva mai serios să se întâmple cu starea ta emoțională sau ca sentimentele de tristețe pe care le ții în tine să se exprime în alte moduri în care nu te-ai aștepta. Tu cum îţi exprimi tristeţea?

Ce pot să fac?

Dacă te simți trist sau deprimat pentru perioade lungi de timp, este important să incerci să identifici cauzele și să ceri ajutor. Apelarea la un consilier poate fi o idee bună. Chiar dacă există cazuri în care vei putea gestiona situația și singur, apelarea la un specialist te va face să identifici mult mai ușor și mai rapid motivele pentru care ești trist și te va ajuta să dezvolți strategii de a gestiona situația.